21 Temmuz 2020 Salı

Değer Yatırımı Nedir? - 4

Bir şirketin FVAÖK'ü (EBITDA'sı), yaptığı işten gerçekten elde ettiği karlılığı gösterir.
FVAÖK altında bir çok kalem vardır.. Örnek; amortisman giderleri, finansman giderleri, vergi ödemeleri gibi.. Sonrasında net kar ortaya çıkar.

(Not: Bilmeyenler için.. bir şirketin fvaök'üne, esas faaliyet karına, (dipnotlardan) amortisman, itfa ve kıdem tazminatı karşılıklarını ekleyerek ulaşırsınız.)

Küçük yatırımcı genelde "net kar" rakamına odaklanır.. Hatta aracı kurum raporları da bunları küçük yatırımcının önüne en önemli bilgiymiş gibi koyar.. "ABC şirketinin net karı geçen yıla göre %... arttı." der mesela.. 

Halbuki bir çok örnekte o kar artışı, belki de faaliyetlerin dışında bir sebepten kaynaklanmaktadır.. Örnek: bir asset satışı gibi... Bunu zaten ciddi analiz yapan, şirketi takip eden herkes önceden bilir.. Kar geldiğinde ise, malı devretme zamanıdır..
Halbuki Warren Buffet'ın "The buttom line does not tell the whole story." (dip rakam (net kar) size tüm hikayeyi anlatmaz) lafı çok doğrudur.
Bu nedenlerledir ki, FVAÖK dünyada satın alım kovalayan fonların en fazla dikkat ettiği göstergedir.


Bu şirket esas faaliyetinden ne kadar para kazanıyor? Ben bu şirkete kaç para veriyorum...Soru budur aslında..
Kaç para verdiğiniz "piyasa değeri" değil, "firma değeridir" ..
2 şirket düşünün ikisinin de piyasa değeri 100 milyon $.
Ancak birisinin kasasında (A Şirketi) 10 milyon $ hazır değer var, diğerinin (B şirketi) ise kasasında 5 m$ var ancak 20 milyon $ da banka borcu var.

Siz A şirketini aldığınızda aslında 90 milyon $ firma değeri ile alıyorsunz.. B şirketine ise 115 milyon $ değerleme yapmış oluyorsunuz..
Buradan yola cıkarsak da, örneğin her iki şirkletin yıllık FVAÖK'ünü 10 milyon $ kabul edersek, A şirketine 1 yılda yarattığı esas faaliyet karının 9 katını, B şirketine ise 11,5 katını ödemiş oluyorsunuz.. A ve B 'nin geleceğe dönük beklentileri sizin gözünüzde paralel ise, o zaman A şirketini almak daha cazip olmaktadır.

-hisse.net'ten elliot41'in yazısı-


1 yorum:

  1. bir türlü fd/favok hesaplayamadım FD için (pd-nakit+kd yük+ud.yuk) favok için (esas faaliyet karı+amortisman+kıdem tazminatı) yaptım 2022 bilancoda ama bir türlü aracı kurumlarla aynı değeri hesaplayamadım şirketin azınlık payı da yok :) (alfabetik olarak ilk sırada yer alan şirket olan ACSEL 2022/6 bilançosu ) burada yıllıklandırılmış olarak mı değerleri kullanacağız yoksa doğrudan dönem karınımı esas alacağız?

    YanıtlaSil