13 Temmuz 2020 Pazartesi

Değer Yatırımı Nedir? - 3

Matsushita Liderliği diye bir kitap var. Panasonic gibi dev şirketleri barındıran, Matsushita Holding'in başkanının hayatını ve kısmen Japon mucizesini anlatan bir kitap.
Adam, büyük zorluk ve hastalıklardan sonra bilfiil kendi ve karısı çalışarak bir fabrika kuruyor, dünya savaşı çıkıyor, herşeyini imparatorun emrine veriyor. Savaş bitince işgalcilere geçiyor fabrikaları. Yıllar sonra, artık geriye ne kaldıysa, darma duman bir halde teslim alıyor. Tekrar 0'dan başlıyor (ama öyle böyle 0' dan değil), hem o yıllardaki hastalık ve savaşlarda neredeyse tüm ailesini kaybediyor, hem de yokluktan, dünyanın en büyük holdinglerinden birini kuruyor. İbretlerle dolu kıymetli bir kitap.

 

80'li yaşlarında TIME dergisi bir röportajda "Bunca başarıya; bunca zorluğa rağmen nasıl ulaştınız?"diyor.
Zatın cevabı "Daha ölmedim, başarılı olduğuma nereden kanaat getirdiniz? Hata yapmak için zamanım var..." oluyor.

Demek istediğim şu, yatırım işinde doğruyu bilmek ayrı, doğruyu uygulamak ayrı, zor şartlara rağmen doğruyu uygulamak ayrı, somut başarıya ulaşmak ayrı, bunu ölene kadar yapabilmek ayrı. Diğer tüm işlerde olduğu gibi. İnsanın kendi ile büyük bir savaşı bu iş, çok bilen, iyi hesap yapan, çok zeki olan, çok tecrübeli olanların hepsini duygularına çok iyi hakim, disiplinli ve karakterli olanlar yener. İyi karakteri olan iyi yatırımcı olur.

Bence yatırımcılık konusunda, bu üstadlık işinin gelip dayanacağı son nokta "Hesabına güveniyorsan bahise büyük gir''dir.

Yani işin en zor noktası bu. Madem bu kadar eminsin, hesabına bu kadar güveniyorsun, gayet de güzel anlatıyorsun, bir süre geçinebileceğini kenara ayır kalan herşeyinle bahse yani ortaklığa gir.

Sonuç olarak, bunu doğru zamanda, doğru şirkette, herşeyini koyarak yapabilen yatırımın üstadı olur.

Bunu yapabilmemiz dileği ile..

 

-hisse.net'ten elliot41'in yazısı-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder