11 Haziran 2012 Pazartesi

Borsa - Fon - Bono - Altın... Hangisi?

Financial Times
Yaklaşık 150 yıldır yatırımcılara yönelik yayın yapan Investors Chronicle dergisi, kurulduğu 1860 yılında hisse senetlerine yapılan 100 sterlinlik yatırımın, bugünkü değerini hesaplayarak bu alanda bir ilke imza attı. Çalışmadan, hisse senetlerinin yatırımcılar için en çok kazandıran yatırım aracı olduğu sonucu çıktı.

Financial Times'ın analizini yaptığı çalışmada şu görüşlere yer verildi:

"1860 yılında hisse senetlerine yatırılan 100 sterlinin değeri acaba bugün ne kadar olurdu? Endeksleri takip eden fonların ellerindeki veriler 1970'li yılların ortalarından önceye gitmediği için şimdiye kadar bu sorunun cevabı verilemiyordu.
“Ancak Investors Chronicle dergisi, bu alandaki çalışmalarını taçlandırmak için kuruluşundan beri geçen sürede hisse senetlerinin ne kadar değer kazandığını hesaplama işine girişti.
“Dergi, 1860'lı yıllarda piyasa verileri karışık ve iyi kategorize edilmiş şekilde bulunmadığı için aradığı bilgileri akademik araştırmaları tarayarak bulmak zorunda kaldı.
“Piyasalar zaman içinde evrim geçirdikçe performans ölçümü de daha gelişmiş bir hal aldı. İngiltere'de farklı sektörlerden 30 şirketin hisse senetlerini izleyen FT 30 Endeksi 1935 yılında hayata geçti.
“Başlangıcı 1984 yılına giden ve yine İngiltere'deki farklı sektörlerden 100 şirketin hisse senedindeki değişimi takip eden FTSE 100 Endeksi ise bu hesaplamayı nispeten kolaylaştırdı.
“Peki öyleyse 100 sterlinlik yatırım geçen 150 sene sonrasında şimdi ne kadar oldu?

ANAPARA 12 BİN STERLİN OLDU


“Sadece anaparanın değer artışı hesaplandığında bu miktar 12 bin sterline denk geliyor. Ancak bu miktar, hesaplanması neredeyse imkansız olduğu için hisse senedi kar paylarını, bunların yeniden yatırıma döndürülmesi ya da enflasyon etkisini hesaba katmıyor.
“Eğer bahsedilen bu etkenler de fiyatlamaya dahil edilseydi, bunun birkaç yüz katı daha yüksek bir tutar elde edilebilirdi.
“Investors Chronicle Editörü Dominic Picarda, "Hiç şüphe yok ki; geçen zaman içinde hisse senetlerinin getirisi tahvil, altın, emtia ve gayrimenkuldeki değer artışını geride bırakmıştır" dedi.
“Bunun yanı sıra İsviçreli banka Credit Suisse'nin yatırım operasyonlarını yürüten Credit Suisse First Boston'dan alınan veriler sonucu daha çarpıcı hale getiriyor.

KÂRPAYI VE ENFLASYONLA 30 BİN STERLİN

“Picarda, bu kurumdan elde edilen verilere dayanarak 1900 ile 2000 yılları arasında bir İngiliz hisse senedine yapılan yatırımın, kârpayları ve enflasyon da hesaba katıldığında 287 kat değer kazandığını belirtti. Picarda, 100 yıl önce İngiltere Borsası'na yapılan 100 sterlinlik yatırımın şimdi yaklaşık 30 bin sterlin olacağını söyledi. Picarda aynı dönemde tahvillerin ise sadece 4.3 kat değer kazandığını ekledi.

“Peki bireysel yatırımcının bu tarihsel veriden çıkaracağı dersler nelerdir?

“Her ne kadar hisse senetlerinde uzun vadede mutlaka kazanılır gibi geleneksel bir inanış olsa da, geçen dönemde performansın oldukça düşük kaldığı 30 yıllık süreçler yaşandı. Aynı zamanda, yüksek kazançların çoğu da kısa zamanda elde edildi. Örneğin, 1960 ve 70'lerde değer kazancı düşük kalırken, 1980'li yıllarda büyük yükselişler yaşandı.

“Bugünlerde de kazançların çok fazla olmadığı dönemlerden birini yaşıyor olabiliriz. Ancak tarih bize bu dönemlerde dahi yatırımcıların kar paylarını yeniden hisse senetlerinde değerlendirdiğini ve uzun vadede çok kazanmanın yolunu açtığını gösteriyor. 150 yıldır yatırımcılar için yayın yapan Investor Chronicle bu dersi en açık şekilde gözler önüne seriyor.”

* Bu yazı Financial Times'ta, "What if you had invested £100 in 1860?" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

1 yorum:

  1. S.a kardes yazilarini okudum hepsi birbirinden degerli, yatirimlarima yon verdi hepsi fakat devamini beklemekteyiz

    YanıtlaSil