30 Mayıs 2012 Çarşamba

Warren Buffett'ın Mektubu

Finans dünyası berbat durumda, hem Birleşik Devletler'de ve hem de dışarıda. Sektörün problemleri genel ekonomiye taşmakta. Yakın zamanda işsizlik artacak, reel sektör kötüleşecek ve gazete başlıkları daha korkutucu olacak.

Dolayısıyla... Amerikan hisse senetlerini satın almaktayım. Bahsettiğim şahsi hesabım, ve bu hesaba geçmişte hep Amerikan bonoları almıştım. (Bu bahsettiğim, Berkshire Hathaway'deki varlıklardan ayrı...) Eğer fiyatlar cazip olmayı sürdürürse, benim Berkshire dışı net varlığım yakında %100 Birleşik Devletler varlıklarından oluşacak.

Neden?

Benim alımlarımı basit bir kural yönetir: Başkaları açgözlü iken korkak ol, ve başkaları korkak iken aç gözlü ol. Ve en kesini, korku şu anda yayılmış durumda, hatta deneyimli yatırımcıları bile etkilemekte. Emin olalım ki, yatırımcıların zayıf durumdaki yüksek kaldıraçlı işletmelere karşı temkinli olması doğrudur. Fakat, ülkenin temel şirketlerin uzun vadeli dayanıklılıklarına olan korkunun bir mantığı yoktur. Elbette ki bu şirketler ciddi kazanç kayıpları yaşayacaklar her zaman olduğu gibi. Fakat çoğu büyük şirketler, bugünden itibaren 5, 10 ve 20 yıllık süreçlerde yeni kar rekorları kıracaklar.

Bir konuda net olayım: Ben borsadaki kısa vadeli hareketleri tahmin edemem. 1 yıl veya 1 ay sonra hisse senetlerinin bugünden yukarıda mı, aşağıda mı olacağını bilmiyorum. Muhtemel olan, piyasanın ekonomi büyümeye başlamadan önce yukarı geleceğidir.



Biraz tarihe dönelim: Buhran zamanında, Dow 41 dibine vurdu, tarih 8 Temmuz 1932. Ekonomik koşullar, Franklin D. Roosevelt Mart 1933'de göreve başlayana kadar kötüye gitti. O tarihte, piyasa çoktan %30 yükselmişti bile. Veya 2. Dünya Savaşı'nın ilk günlerini düşünelim, Birleşik Devletler için Avrupa ve Pasifikte işlerin kötüye gittiği zamanı... Piyasa Nisan 1942'de dibe vurdu, müttefiklerin durumu lehlerine çevirmesinden bir hayli önce. Tekrardan, 80'lerin başlarına gelelim, hisse senedi alma zamanı tam da enflasyonun azdığı ve ekonominin tıkandığı andı. Kısacası, kötü haber yatırımcının en iyi dostudur. Bu, size Amerika'nın geleceğini düşük bir fiyattan alma fırsatı sunar.

Uzun vadede borsa haberleri iyi olacaktır. 20. yüzyılda, Birleşik Devletler 2 dünya savaşı ve bir çok travmatik ve maliyetli çatışmalar; büyük buhran; bir düzine civarı resesyon ve finansal panik; petrol şokları; bir grip salgını; ve itibar kaybetmiş bir başkan'ın istifasını yaşadı. Buna rağmen Dow 66 puandan 11497'ye kadar yükseldi.

Belki, bu derece yüksek bir getirinin sağlandığı bir yüzyılda bir yatırımcının para kaybetmesinin imkansız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bazıları kaybetti. Bu talihsiz olanlar, hisseleri sadece kendilerini güvende hissettiklerinde aldılar ve ancak gazete başlıkları onları korkuttuğunda satış yaptılar.

Bugün, nakit ve türevlerini tutan yatırımcılar kendilerini güvende hissetmekteler. Halbuki tam tersinin olması lazım. Sanal olarak hiç bir şey ödemeyen ve değerinin kaybedeceği kesin olan uzun vadeli berbat varlıklara yatırım yaptılar. Emin olun ki, hükümetin mevcut krizi çözmek için uygulayacağı politikalar, muhtemelen enflasyonist olacak ve nakit varlıkların değer kaybını hızlandıracaktır.

Hisse senedi gibi varlıklar uzun vadede kesine yakın ihtimalle nakit varlıklardan çok fazla getiri sağlayacaktır. Şu anda nakite yatırım yapan yatırımcılar, nakitten çıkış için verimli zamanı tesbit edeceklerini düşünüyorlar. İyi haberlerin zamanını beklerken, Wayne Gretzky'nin tavsiyesini gözden kaçırıyorlar: "Hokey topunun nereye gideceğine göre kayarım, nereye gitmiş olduğuna göre değil".

Borsa üzerine fikir beyan etmeyi sevmem, ve tekrar ediyorum ki kısa vadede borsanın ne yapacağı konusunda hiç bir fikrim yok. Yine de, boş bir banka binasına açılan bir restoranın reklamına kulak vereceğim: "Dün paranızın olduğu yerde bugün ağzınızı kullanın". Bugün hem param, hem ağzım hisse senedi ve benzer varlıklar diyor.

WARREN BUFFETT


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder