11 Temmuz 2012 Çarşamba

Temettü Yatırımı

Temettü bazlı yatırım tarzında ana risk zannedildiği gibi portföydeki senetlerin fiyatlarının düşmesi değildir. Çünkü en uygun alım şekli uzun vadeye yayılan aylık sabit yatırım tutarıyla yapılmış olan alımlardır. Sonuçta güzel olmasada ne çok pahalı ne de çok ucuz olan bir ortalama alım fiyatı meydana çıkar.
Ha...senet fiyatı diplerdeyken en ucuzdan portföy oluşturmak çok daha mantıklı değil midir?
Cevap: Kesinlikle daha mantıklıdır. Senet fiyatının hangi seviyelerde dip yaptığını bilen mutlaka ordan alsın. Kesinlikle tavsiye ederim!...

Ben bunu bilemediğim için ortalama fiyat oluşturmaya çalışıyorum. Çünkü dibin nerede olduğunu tüm "beceriksizler" gibi bende ancak fiyat yükselmeye başladıktan sonra anlayabiliyorum.
Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Uzun vadeli portföy oluşturan bir "yatırımcı" için...alım fiyatları.....çokta önemli değildir. (ne kadar yazık olsada)
Çünkü ucuza alma mecburiyeti yalnız tekrar satmak isteyen biri için önemlidir!!!!
Neden? Çünkü ucuza alıp pahalıya satamazsa kesin zarar yapacaktır. Bu tüm tüccarların yaşadığı ölümcül bir problemdir.

Yatırımcı için ise alım fiyatı önemsizdir.Çünkü satmayacaktır! Senedi yıllar boyunca tutacaktır ve temettüsünü alacaktır! Hatta senetlerini, portföyünü çocuklarına bırakacaktır! Alırken ödediği fiyat sonradan ara ara ne kadar düşsede almış olduğunda "pahalı" değildir, pahalı olamaz.
Çünkü alımda "o fiyat" için memnun edici bir temettü getirisi hesaplamıştır ve senet o temettü getirisini vaad ettikçe sürdürebilir bir şekilde seneler geçtikçe senedi pahalıya almış olamaz! Ha...fiyat daha asağıya düşebilir ve temettü getirisi dahada yükselebilir!!!
Bu yatırımcının elinde olan bir şey değildir. Alsatçılar, borsacılar, spekülatörler, piyasa yapıcıları, pala namzetleri....sonuçta mantığa ihtiyacı olan insanlar değildirler. Para ucuz ve bolsa ve paranın mantıklı bir alternatif yatırım imkanı yoksa fiyatlar, endeks alışık olunmayan en yüksek seviyelere bile rahatlıkla gelebilir. (asağıyada...yukarıyada!) ...
Bir zamanlar Hollanda'da lale fiyatları mesela veya 20 sene evvel Japonya'daki hisse fiyatları. Bunları tahmin etmenin imkanı yoktur. Yoksa düşen endekste "hemen hemen" tüm fonlar, aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları zarar yazmazlar!! 

Yani fiyatların düşmesi ana problem değildir. Ana problem şirketin karının ve böylece temettüsünün sürdürülebilir olmasıdır!!!
Bunun için şirketin mali tabloları her dönem ciddi olarak incelenmelidir ve şirketin gidişatı sürekli takip edilmelidir.
Sürekli takip günlük fiyat takibi değildir. Günlük fiyatın takibi aslında en gereksiz, en zaman öldürücü, en yalan olaydır. Hatta fiyat muhabbeti, fiyat nolucak muhabbeti, fiyat ucuz mudur daha da düşer mi muhabbeti sanırım en geyik muhabbetler arasında kesinlikle en ön sıralardadır. Senedin bir gün sonraki, bir hafta sonraki fiyatı tüm borsa katılımcılarının en merak ettiği şeydir. Çünkü tüm olay eldeki kağıdın yükseleceği mi düşeceği mi muhabbetine indirgenmiştir.

Bir taraftan da bu anlaşılır bir davranıştır: eğer ben paramı basmış olduğum senette yalnızca fiyatın yükselmesiyle para kazanabilirsem tabiiki fiyatın bir an evvel yükselmesini arzu ederim. Hatta çoğu küçük yatırımcının yaptığı gibi "Yürü be koçum, yürü artık." diye senedimi desteklemeye çalışırım. Gözüm devamlı fiyatta olur ve her kademe değişimi kar veya zarar manasına gelir ve düşüşler, daha doğrusu devam eden düşüşler tabiiki dramatiktir! Yoksa stoploss diye bir şey neden icat edilmiştir acaba?

-hisse.net'ten Epikur'un yazısı- 

https://twitter.com/BulentAtik_epik 


2 yorum:

  1. Yazılarınızın hepsini okudum gayet mantıklı ben temettü uzun vade yatırımcısı olmaya borsaya girmemden 2 yıl sonra karar verdim anladım ki al sat yaparak bu iş olmaz ya da biz beceremiyoruz ama endeks'in dip yaptığı günlerde toplayıp 1-2 yıl sonra bunlardan sabit bir gelir elde edip keyfini sürmek en güzeli esen kalın...

    YanıtlaSil
  2. Endeksin dip yaptığı yerlerden toplamak mantıklı ama zamanını kim bilebilirki.
    Bu nedenle mesela portföyünüzün %30-40'lık bir kısmıyla her ay alımlar yapabilir. Kalan kısımla ise kriz zamanını bekleyebilirsiniz. Böylece fırsatlarda kaçmamış olur bana göre :)

    YanıtlaSil